Zemljevid strani
Domov > 

Mednarodni program

Razpis za mednarodne štipendije UNESCO-L´OREAL »For Women in Science« 2011

UNESCO in L´OREAL bosta tudi v letu 2011 petnajstim mladim znanstvenicam na doktorskem ali postdoktorskem študiju podelila mednarodne štipendije »For Women in Science« ter na ta način nadaljevala s spodbujanjem mednarodnega znanstvenega sodelovanja in udejstvovanja žensk v znanosti. UNESCO in L´OREAL bosta imena 15 mednarodnih štipendistk, ki bodo prejele dvoletne štipendije v vrednosti 40.000 ameriških dolarjev, razglasila na slovesnosti, ki bo predvidoma marca 2011 v Parizu.

Mednarodne štipendije UNESCO-l´OREAL »For Women in Science« so namenjene mladim znanstvenicam na doktorskem ali postdoktorskem študiju na področju naravoslovnih znanosti, vključno z biologijo, biokemijo, biotehnologijo, agrikulturo, medicino, farmacijo ali fiziologijo, ki bodo svoje raziskovalno delo opravljale v tujini. Kandidatke ne smejo biti starejše od 35 let, raziskovalni projekti, ki jih prijavljajo, pa ne smejo vključevati testiranj na živalih.

Rok za oddajo vlog za mednarodne štipendije je 30. maj 2010. Kandidatke morajo svojo vlogo v dveh izvodih poslati na Urad Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, Kotnikova ulica 38, 1000 Ljubljana v zaprti kuverti s pripisom: » Razpis za mednarodne štipendije programa UNESCO-L´OREAL »Za ženske v znanosti« 2010«. Dodatne informacije daje Dorica Glassford Cimerman na T: 01 478 4678 ali E: dorica.glassford-cimerman(at)gov.si.

Več informacij o programu »For Women in Science« ter razpisnih pogojih in potrebni dokumentaciji za mednarodne štipendije lahko najdete na naslednjih povezavah:

RAZPISNI POGOJI

PRIJAVNI OBRAZEC

IZJAVA KANDIDATKPodelitev mednarodnih nagrad in mednarodnih štipendij L'ORÉAL-UNESCO »For Women in Science« 2010

Partnerja mednarodnega programa »For Women in Science/Za ženske v znanosti« L'ORÉAL in UNESCO sta 4. marca na slovesnosti v Parizu nagradila pet izjemnih, svetovno uveljavljenih znanstvenic. Kriterij izbora nagrajenk je bila njihova znanstvena odličnost in izjemni dosežki na področju znanosti o življenju, ki je tudi osrednja tema letošnjih mednarodnih nagrad. Denarne nagrade v višini 100.000 ameriških dolarjev bodo prejele Egipčanka Rashika El Ridi, Filipinka Lourdes J. Cruz, Američanka Elaine Fuchs, Francozinja Anne Dejean-Assémat in Mehičanka Alejandra Bravo. Dan pred tem pa sta partnerja razglasila tudi 15 mednarodnih štipendistk programa »For Women in Science« 2010.

 »Mednarodne nagrade L'Oréal-UNESCO so priznanje in spodbuda izjemnim ženskam, ki s svojimi znanstvenimi raziskavami prispevajo k napredku v znanosti. O pomembnosti teh nagrad govori dejstvo, da sta mednarodni nagrajenki programa »For Women in Science« 2008 lani prejeli tudi Nobelovi nagradi za kemijo in medicino« je na zaključni slovesnosti na sedežu UNESCO v Parizu dejal predsednik letošnje ocenjevalne komisije in Nobelov nagrajenec za medicino prof. Günter Blobel. 18-članska komisija je med 1000 kandidatkami za mednarodne nagrade izbrala pet najodličnejših, iz vsake celine po eno. 

  • Rashika El Ridi  (Afrika in arabske države): Profesorica na Univerzi v Kairu v Egiptu je nagrado prejela za svoje raziskave, v okviru katerih je razvijala cepiva zoper tropsko bolezen  Schistomiasis/Bilharzia.  
  • Lourdes J. Cruz (Azija in Pacifik): Profesorica na Inštitutu za morske študije Univerze Philippines Diliman na Filipinih si je nagrado prislužila z odkritjem toksinov v morskih polžih, ki igrajo pomembno vlogo pri proučevanju delovanja možganov.     
  • Elaine Fuchs (Severna Amerika): Profesorica na Univerzi Rockefeller v ZDA pa je prejela nagrado za svoj prispevek k boljšemu razumevanju biologije kože in kožnih celic.  
  • Anne Dejean-Assémat (Evropa): Profesorica Inštituta Pasteur v Franciji si je nagrado prislužila z raziskavami, ki so pripomogle k boljšemu razumevanju levkemije in raka jeter.  
  • Alejandra Bravo (Latinska Amerika): Profesorica na Inštitutu za molekularno biologijo Univerze Nacional Autonoma v Mehiki pa je nagrado prejela za svoje raziskovalno delo na področju bakterijskih toksinov, ki služijo kot močan insekticid.

Glavni namen mednarodnih nagrad L'ORÉAL-UNESCO »Za ženske v znanosti« je spodbujati znanstvenice in jih nagrajevati za njihove znanstvene dosežke. V 12-ih letih delovanja je program postal pomembno merilo mednarodne znanstvene odličnosti in neprecenljiv vir motivacije, podpore in navdiha za ženske na znanstvenem področju. Partnerja L’Oréal in UNESCO verjameta, da je podpora znanstvenic še zlasti pomembna v času gospodarske krize, ko svet potrebuje znanost bolj kot kdajkoli prej. Mednarodne nagrade podeljujejo od leta 1998, odtlej pa so nagradili že 62 svetovno uveljavljenih znanstvenic. 

Partnerja vsako leto podelita tudi 15 mednarodnih štipendij v višini 40.000 ameriških dolarjev, po trem v vsaki UNESCO svetovni regiji. Doslej sta z mednarodno štipendijo izrekla podporo 150 mladim znanstvenicam. Za svoje dosežke na področju varovanja okolja in zaščite naravnih virov so mednarodno štipendijo »For Women in Science« 2010 prejele Kostaričanka María Gabriela, Djoudi ROUKIA s Komorosa, Španka Maria-Teresa GUARDIOLA-CLARAMONTE in Maročanka Nawal BOUAYNAYNE. Na področju raziskovanja novih možnosti pri terapevtskem zdravljenju so si štipendijo prislužile Elisabeth LENDOYE iz Gabona, Indijka Antima GUPTA, Malezijka Yifen TAN in Singapurčanka Marissa TEO. Izjemne raziskave s področja delovanja bioloških mehanizmov pa so štipendije prinesle Kamerunčanki Marietti Solange SOUPI NKEUTCHA, Kolumbijki Diani Marceli BOLANOS RODRIGUEZ, Tunizijki Ghalii BOUBAKER in Ukrajinki Svitlani YABLONSKA. Z raziskavami oz. razvojem tehnologij s področja medicine pa so si mednarodne štipendije prislužile Egipčanka Hadeer EL – DAKHAKHNI, Grkinja Irène MARGIOLAKI in Perujka Margoth Mitchela MORENO VIGO. Med prejemnicami mednarodnih štipendij »For Women in Science« pa je bila leta 2008 tudi Slovenka, biologinja dr. Maja Zagmajster 

Slovenka med 15 Zemljankami

Dr. Maja Zagmajster je ena izmed 15 mednarodnih štipendistk UNESCO-L´OREAL "For Women in Science". Biologinja je 5. marca 2008 na slovesnosti na sedežu UNESCO v Parizu prejela dveletno mednarodno štipendijo UNESCO-L´OREAL "For Women in Science" v višini 40.000 ameriških dolarjev. Tako je ravno ob 10-letnici programa "For Women in Science" postala prva Slovenka, ki je prejela to pomembno priznanje, ki si prizadeva opozarjati na položaj žensk v znanosti in ženske spodbujati na njihovi znanstveni poti. Istočasno je v Parizu potekala tudi podelitev mednarodnih nagrad UNESCO-L´OREAL, ustanovne nagrade programa "For Women in Science", v sklopu katere bodo lavreatke podpisale prvo listino, namenjeno promociji znanosti in podpori žensk - Listino zaveze "For Women in Science".

ni novic